‘Iets met bruiloften doen’

Op 30 mei 2014 ging mijn nichtje trouwen. De ceremonie was in het gemeentehuis van Utrecht en het feest vond plaats bij Kasteel Rhijnauwen in Bunnik, gelegen op een prachtig landgoed. Het was een heel gezellig feestje dat tot in de late uurtjes doorging en het werd afgesloten met een fijne zak friet en een overnachting in het kasteel.

‘Iets met bruiloften doen’ staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het lijkt me heel tof om bij te dragen aan de mooiste dag van het leven van twee mensen die dol op elkaar zijn. Ik ben begonnen met het vormgeven van trouwuitnodigingen in verschillende stijlen. Stijlen die ook heel goed doorgevoerd kunnen worden in de aankleding van de ceremonie, het diner en het feest. Hierbij alvast een tipje van de sluier…

Snoepstijl
Geïnspireerd door snoephartjes en de bijbehorende pastel kleurtjes
Eco thema
Voor de eco-bruiloft: het papier is dubbellaags en ertussen zitten klaproos zaadjes. Als je het papier op aarde legt, beetje aarde erover heen, water erover en over een paar weken heb je een bedje vol klaprozen.

Steek voor steek

Toen ik een jaar of 9 was heb ik van mijn moeder leren borduren. Eerst halve kruisjes, toen hele kruisjes en toen een hele merklap met verschillende randjes, mijn naam in mooie letters en zelfs wat figuurtjes uit een boekje.

Daarna kwam er een kussen, in kruissteek geborduurd op van dat stugge groot gemaasde gaas met een voorgedrukt beertje erop. En ook nog een fijn Forever Friends beertje met een bloemenkransje van echt splijtgaren en een paar beertje Paddington plaatjes (je begrijpt, ik zat in mijn beren periode). En toen was de lol er af. Het duurde me te lang, het splijtgaren spleet niet goed of juist te goed en de achterkant veranderde in een ondoordringbaar spinnenweb van kleuren en knopen.

Sinds ik met Le lapin blanc bezig ben, heb ik toch af en toe weer eens een poging tot kruissteek borduren gewaagd. Maar ’t bleven mini-projectjes. Totdat…ik het boek van de Deense Lis Paludan in handen kreeg. Door dit van oorsprong Deense handwerkboek kwam ik tot de ontdekking kwam dat borduren veel meer is dan alleen de kruissteek! Je kan als het ware tekenen op linnen met verschillende steken en zo ook patronen maken. Sinds ik het boek opensloeg zijn we 6 dagen en 3 vissen verder. Op naar nummer 4! IMG_7832 IMG_7850 IMG_7889

Niet alleen handig voor de post

Elke dag is het weer een verrassing wat er door de postbode je brievenbus wordt ingeschoven; rekening zus, belangrijk bericht zo. Soms echter zit er ook leuke post tussen. Een vakantiekaartje uit ’n ver land of een brief van ’n lief vriendinnetje. En dan vaak voorzien van een mooie postzegel. Waarbij ik overigens vind dat je zegels uit verre oorden vaak veel exotischer en kleurrijker zijn dan hier in Nederland.

Vroeger ben eens begonnen met postzegel sparen. Ik had een achternichtje down under, en zij verstuurde altijd dierenkaarten naar mijn oma met bijpassende zegels. Ik mocht de zegels van de kaart af weken, boven stoom uit een fluitketel, om ze vervolgens op te bergen in een groen DAVO-album. Af en toe bladerde ik het door om mezelf in de dierentuin te wanen.

Best jammer eigenlijk om al die kleine kunstwerkjes, want dat zijn het, te verstoppen in zo’n album. Want je kan er zo veel leuks mee doen. Plak ze op een lijstje of maak er een mooie slinger van! In scannen om er vervolgens mee te doen kan ook, dan hoef je de zegels zelf niet te gebruiken. Want mind you, die kleine plakkers kunnen zo maar een hoop geld waard zijn. Kijk maar eens op www.verzamelaarsmarkt.nl

Hieronder wat ideetjes. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Klik op de foto en je komt terecht bij het artikel in de shop.

postzegels
Ansichtkaart met postzegels uit de hele wereld
postzegelslinger-ballonnen
Slinger van postzegels met luchtballonnen
adressenboekje-geel
Adressenboekje met postzegel

 

Spelletjes

Het zal geen verrassing voor je zijn: ik ben gek op kringloopwinkels, rommelmarkten en aanverwante zaken. Lekker snuffelen tussen oude spulletjes. De ene keer heb je wat meer geluk dan de andere keer, je weet van te voren nooit wat je tegenkomt. Binnenkort ga ik met m’n mannetje een paar dagen naar Berlijn en dat belooft een heus kringloopparadijs te zijn *zin in*.

Al een tijdje had ik wat oude spelletjes op mijn vliering liggen, kon maar niet bedenken wat ik eens mee zou doen. Inmiddels heb ik wat bedacht: memoriekaartjes op de voorkant van een plakboek. Prima combinatie om mooie herinneringen in te bewaren. En kaarten en lijstjes met kaartjes uit het advertentiespel. Waarbij blijkt dat ouder toch maar weer beter, want de editie uit 1978 gaf meer leuke combi’s dan de latere editie.

plakboek-anders
Memorie plakboek 1
plakboek-3
Memorie plakboek 2
marmotjes
Dubbele kaart met bijpassende advertentie envelop
verpleegster-zwart
Leuk voor aan de muur!

 

Nieuw seizoen en een nieuw begin

Het zal je niet ontgaan zijn; de website heeft een nieuw jasje gekregen. Een jasje dat beter past bij wat ik doe en wil zijn en een jasje dat minder zoet is dan de vorige. De webshop moet nog wel flink aangevuld worden, maar het begin is er.  Ik ben ook druk bezig met het maken van nieuwe spullen. Zo zijn er onder andere vier nieuwe ansichtkaarten in druk gegaan deze week *spannend*.

Ook nieuw is de lente, niet te missen zo fijn. Met ontvouwende blaadjes aan de  bomen en bloesems die de straten weer een beetje kleur en geur geven. Alles lijkt lichter en minder erg als de zon schijnt. Dus ook al had ik afgelopen week best een paar zware dagen, dat biertje op het balkon in het laatste glimpje zon afgelopen donderdag maakte veel goed. Zelf de wind voelde al een beetje warm aan.

Al die lente uitspattingen van de natuur zorgen voor veel fotogenieke momenten, waar ik veel te weinig van vast kan leggen. Hieronder de score van de afgelopen dagen:

IMG_7199
Kievitsbloemetjes op de boekenkast
IMG_7227
Magnolia in de tuin van m’n schoonouders
IMG_7123
Kersenbloesem in de woonkamer

 

Bloemetjesgordijn

foto

Een tijdje geleden vertelde een oud-klasgenootje over haar oma die helaas niet meer thuis kon wonen. Ze woont nu in het Gedula, een verzorgingstehuis in Lochem. Tijdens het opruimen van de boerderij kwamen ze een aantal stropdassen tegen van opa. Of ik die niet wilde hebben? Nou daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk!

Afgelopen woensdag spraken we af voor ‘de overdracht’. Ik had haar al een tijdje niet gezien en het was leuk om elkaar weer te spreken. We waren vroeger toch goede vriendinnetjes. Naast een tasje met stropdassen kwamen er maar liefst drie vuilniszakken met stof uit de berging! Uiteenlopend van retro bloemetjesgordijnen tot mooie vitrages en restjes van naaiprojecten. Omdat mijn opslagruimte beperkt is, heb ik de mooiste lappen eruit gezocht. Na gedag gezwaaid te zijn door vriendin en (superschattig) dochtertje van twee, zijn de lappen de wasmachine in gegaan. Inmiddels zijn ze droog en klaar om verwerkt te worden tot kussen, tas, en…en…en…

 

Van tafelkleedje naar tas

Stel, je hebt een retro oranje tafelkleedje gevonden bij de kringloopwinkel. Dan kan je dat kleedje gezellig op tafel leggen…

indenbeginne

Maar je kan er ook een super handige tas van maken. Hoe?

stap11. Dit kleedje is ongeveer 65 x 72 cm groot. Een handig formaat voor tassen is 30 x 40 cm. Bedenk welk stuk van de stof je als voorkant wil en meet 40cm + 2 cm per zoom (dus minimaal 44cm) Knip aan de bovenkant en aan de onderkant de overige stof weg. De restjes nog niet weggooien!

stap22. Aan de boven- en onderkant heb je nu twee rafelige randjes. Vouw deze over de hele lengte twee keer naar binnen en zet vast met een speldje. Als het goed is, is het rafelige randje niet meer zichtbaar. Doe dit ook voor de andere kant van de stof.
stap3

3. Stik de zoom erin met de naaimachine.

stap4    stap5a

4. Vouw de stof over de korte zijde dubbel met de mooie kant naar binnen, speld en naai de zijkanten op elkaar. Je hebt nu een tas van ongeveer 30 x 40cm, waarvan de boven- en de onderkant nog open zijn. Naai vervolgens de onderkant dicht en keer de tas om zodat de mooie kant aan de buitenkant zit.

stap5     stap6

5. Nu komen de restjes weer in beeld. Knip een reep van de bovenkant van stof en een reep van de onderkant. Je hebt nu twee repen met aan drie kanten een zoom, van ongeveer 75×6 cm. Maak een zoom van het rafelige randje.

stap7

6. Spelt en naai de hengsels vast aan de tas, zorg dat er minstens 15 cm tas zit tussen de beide uiteinden. Werk tot slot alle draadjes weg en je tas is klaar!

klaar

 

 

*trots*

Meestal zijn we best bescheiden bij Le Lapin Blanc. We vinden het fijn om te zien dat mensen een glimlach op hun gezicht krijgen, maar we lopen er niet mee te koop.

Maar nu doen we dat even wel; de kerstkaart met het sterretje van klei is namelijk geplaatst op de blog van het welbekende woonblad 101 Woonideeën. En daar zijn we trots op. Dus hierbij:

101woonideeen-groot

Lindenmarket Nijmegen

Afgelopen zondag was het zo ver, de Lindenmarket in Nijmegen. De laatste markt waar we aan deelnamen was in mei, dus al weer een tijdje geleden.

Nadat zaterdagmiddag eerst het balkon winterproof gemaakt te hebben met de man, was het tijd om de markt voor te gaan bereiden. Nog even gauw een kapstok gekocht bij de Ikea en een fitting gescoord bij de bouwmarkt. En hoewel het stiekem altijd langer duurt dan je denkt, was de auto zaterdagavond om 9 uur klaar voor de strijd.

1Bepakt en bezakt vertrokken we zondagochtend richting Nijmegen. Het weer was nog lekker en we konden gelukkig droog de spullen uit de auto naar binnen krijgen.

De markt was heel divers, voor iedereen wat wils. Zo kon je je een suikerspinkapsel laten aanmeten, je kon je onderdompelen in oosterse sferen en er was allerlei lekkers te eten en te drinken. En Le lapin blanc stond er!

2

We hebben een superdag gehad! En via deze weg wil ik ook alle bezoekers bedanken voor hun komst en aankopen. Heel veel plezier ermee en hopelijk tot een volgende keer!

 

Herfstvakantie!

En toen was het al weer vrijdag… De laatste dag van de vakantie. Wat was het lekker; ’s ochtends opstaan met een lekkere koffie en dan bedenken wat te maken. En er was tijd genoeg om van alles te doen! Ben bijzonder blij met onderstaand lampje, heel simpel om zelf te maken ook.

IMG_5643

1. In de kringloopwinkel ga je op zoek naar een gehaakt kleedje, deze heeft een doorsnee van 30 cm. Probeer er 1 te vinden die niet te gerafeld is. Een beetje viezig is niet erg; Biotex is al jaren mijn vriend als het gaat om kringlooptextiel. 2. Het schaaltje wat hier gebruikt is, is gemaakt van gedroogde bananenbladeren en gevonden bij de Makro. 3. Deze heb ik goud gespoten aan de buitenkant. Laat goed drogen en spuit indien nodig een tweede keer. 4. Knutsel vervolgens het snoer aan de fitting (allebei van de bouwmarkt, pas op dat je de bruine en blauwe draad niet beschadigd). 5. Maak dan voorzichtig een gaatje midden in de bodem van het schaaltje en pruts het snoer er doorheen, zodat de fitting binnenin het kommetje komt. 6. Schuif tot slot het kleedje over het snoer en je bent klaar!

Al dagen stond ik verwachtingsvol voor de brievenbus als ik de postbode aan zag komen. Nadat ie 3 dagen alleen maar saaie post naar binnen schoof, was het woensdag raak. Onze nieuwe logo stempel, voor het maken van labels. Achter de schermen werken we aan een nieuwe huisstijl en deze stempel past er perfect bij!

IMG_5639

Nu nog maar 1 dagje vakantie…maar daarna gelukkig ook nog weekend. Vandaag doen we een witte konijnen lunch bij de Bagels & Beans. Fijne dag!